Kinderen

Bij Ergotherapie Totaal behandelen we kinderen van 0 t/m 18 jaar. Kinderen ontwikkelen zich natuurlijk vanaf de geboorte. Ieder kind op zijn eigen tempo en wellicht ook in zijn eigen volgorde. Soms verloopt die ontwikkeling op een bepaald gebied wat moeizaam. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ziekte of aandoening maar soms is de aanleiding ook onduidelijk. Binnen onze praktijk kijken we op een holistische manier naar waar het kind vastloopt. Door het hele systeem mee te nemen, kunnen we tot een goed plan komen om hem of haar te ondersteunen in de verdere ontwikkeling.
Daarbij gaat de eerste voorkeur natuurlijk altijd uit naar een oplossing bij het kind zelf. Zo kunnen we hem/haar ondersteunen in het vinden en/of leren van een andere manier van handelen. Door het op een juiste manier stimuleren van de voorwaarden om te kunnen leren, gaan we op zoek naar een plan dat bij het kind en diens behoeften aansluit. Daarnaast kijken we ook of er in de omgeving aanpassingen nodig zijn me bijvoorbeeld ander materiaal en/of hulpmiddelen. Altijd ten dienste van het zo goed mogelijk ondersteunen van de ontwikkeling.

Kinderen komen met verschillende hulpvragen bij ons. Denk daarbij aan vragen op het gebied van het (meer) zelfstandig worden (zoals het zelf aankleden, fietsen, eten) maar ook met hulpvragen op het gebied van plannen, overzicht krijgen in het dagritme en ondersteuning bij het beter leren concentreren. We zien in de praktijk dat de prikkelverwerking bij veel hulpvragen een grote rol speelt.

Aanmelding/toegang
Vaak komen aanmeldingen voor kinderen binnen via leerkrachten, intern begeleiders, huisartsen, fysiotherapeuten of de integrale vroeghulp. Het is ook mogelijk om je/je kind zelf aan te melden. Het is niet noodzakelijk om daar een verwijzing van de huisarts voor te hebben. Ergotherapie wordt voor 10 uur vergoed vanuit de basisverzekering, bij kinderen (jonger dan 18 jaar) is het eigen risico niet van toepassing.